Slovník pojmů II – gyroskop, GPS a akcelerometr v hodinkách

Zatímco většina klasických hodinek umí nanejvýš zobrazit datum nebo časové pásmo, do moderních “chytrých” modelů se podařilo dostat funkcí tolik, že je k popisu potřeba slovník. A právě takový jsme pro vás připravili.

V této části najdete vysvětlení funkcí, které hodinkám pomáhají sledovat pohyb a polohu.

Pokud vás zajímají spíše funkce týkající se zdraví, přečtěte si také tento článek. Pokud vás zajímají technické funkce jako LTE, NFC platby nebo geofence, pak vám nesmí uniknout tento článek.

Akcelerometr

Mají ho snad všechny chytré hodinky. Umožňují hodinkám detekovat a rozlišit pohyby ruky, aby se například rozsvítil displej v momentě, kdy se na hodinky chcete podívat,. U lepších modelů dokáže zachytit opravdu jemné pohyby ruky, takže dokážete ovládat funkce hodinek například pootočením zápěstí. Díky akcelerometru funguje třeba i oblíbená funkce měření počtu kroků (krokoměr).

Barometr

V hodinkách slouží především sportovcům k měření nadmořské výšky během pohybu (výškoměr pak data o tlaku přepočítává na výškové metry). Barometr ale může být nápomocný i v každodenních obyčejnějších situacích – měří tlak v ovzduší a díky jeho změnám dokáže předpovídat počasí, u některých modelů by mělo jít nastavit upozornění například na blížící se bouřku. To může být užitečné nejen pro plánování výletů nebo práce na zahrádce, především lze ale takto rychle získat informaci důležitou pro vlastní zdraví, protože nenadálé rychlejší změny tlaku mohou způsobovat zdravotní komplikace. 

Tuto funkci mají např. hodinky Garmin Fenix.

Geomagnetický senzor

Název může být matoucí, ale jedná se v podstatě o elektronický kompas, který hodinkám pomáhá s orientací i mimo signál. Mezi svými funkcemi ho uvádí například Samsung. 

GPS

Zkratka znamená Globální polohový systém, běžně se však používá pouze označení “GPS”. Díky satelitům určuje polohu a jeho sledování mají snad všechny chytré hodinky. Liší se v tom, kolik baterie spotřebovává, je proto obvykle lepší GPS zapínat pouze dle potřeby, nebo volit model hodinek, které i se stále zapnutým sledováním polohy, vydrží co nejdéle. 

Podobnými systémy jsou BeiDou, Galileo, Glonass a QZSS. Čím víc z těchto systémů hodinky podporují, tím přesnější může být označení polohy hodinek. Důležité to může být při pohybu mimo běžný signál. 

Polohu je třeba znát především při zaslání SOS zprávy, detekci pádu nebo i pro nastavení bezpečnostních zón, kdy může na uvedený kontakt přijít upozornění, pokud senior opustí nastavenou oblast, což pro něj může být z nějakého důvodu nebezpečné.

Např. hodinky Garmin Fenix 6 Pro vydrží se stále zapnutým GPS až 60 hodin bez nabíjení.

Gyroskop

Díky němu hodinky ví, jak přesně jsou nakloněné, upřesňuje tedy základní funkci akcelerometru. Nejen, že spolu s ním dokáže odhadnout, kam se majitel pohybuje, když vypadne jiný signál, ale také jej lze využít pro ovládání funkcí hodinek pouhým jemným pohybem ruky. Je součástí většiny chytrých hodinek.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop