Jak vybrat chytré hodinky pro seniora?

Mobil, kalendář, připojení k internetu, ale i měření tlaku, tepu, nebo okysličení krve se nám dnes díky ohromnému pokroku vejdou do jednoho malého zařízení – hodinek. Narozdíl od jiných náramkových zařízení působí přirozeněji, stále fungují jako klasické hodinky a používat je může kdokoli. I konzervativní senior si může vybrat design, který ho nebude děsit moderností a složitostí. Čemu byste se měly při výběru těch nejlepších hodinek věnovat?

Hlasitost a velikost písma

Chytré hodinky jsou podobné telefonům, lze u nich nastavit písmo i hlasitost, ale je třeba myslet na to, že se stále jedná o poměrně malé zařízení, které nemusí vyhovovat některým seniorům kvůli zraku či jemné motorice. Monitorování zdravotních funkcí může pomoci sledovat rodina přes aplikaci, senior tak hodinky může používat v podstatě jako kterékoli jiné. 

Materiál a voděodolnost

Hodinky bývají z oceli, plastu nebo titanu, pásky bývají vyměnitelné a vyrobené například z oceli, plastu nebo kůže. Zohledněte, zda a jak moc se budou namáčet, zda budou příjemné na pokožce a zda se budou majiteli líbit, aby je nosil rád. Voděodolnost alespoň do sprchy a k mytí nádobí bývá standardem, s mnohými lze jít do bazénu i do moře. 

Zavolání pomoci

Každý senior (ale třeba i lidé, kteří žijí o samotě nebo rádi cestují mimo civilizaci) by měl mít u sebe SOS tlačítko. Ne vždy u sebe máme svůj telefon a v případě zranění může být obtížné nebo nemožné zavolat si pomoc. Hodinky toto tlačítko mívají, případně umí telefonovat – a oproti mobilu je můžete mít s sebou i ve sprše nebo při trhání třešní. Některé hodinky umí zavolat pomoc automaticky třeba při detekci pádu nebo při srdeční zástavě.

Podpora aktivity

Hlavní cílovou skupinou chytrých hodinek jsou sportovci. Každé hodinky mají v sobě sportovní programy, některé umí radit, jak lépe běhat nebo skákat přes překážky. Většinu ze stovek asi nevyužijete, ale i jednoduché programy, jako je krokoměr, mohou seniorovi pomoci se dostatečně a lépe hýbat. Jednoduše si lze změřit počet kroků a ušlou vzdálenost a při tom monitorovat fungování těla tak, aby šlo pohyb postupně vylepšovat.

Monitorování zdravotních funkcí

Protože je máme stále na zápěstí, dokáží neustále, nebo na pokyn, měřit frekvenci srdečního tepu (a odhalovat arytmii), teplotu, tlak nebo okysličení krve (což se může ukázat jako velmi důležité obzvlášť v době pandemie koronaviru nebo pro astmatiky),. Mohou upozornit na změny (například při rozčilení upozorní na zvýšený tlak), nebo umí vyhodnocovat kvalitu spánku, vyhodnotit případnou spánkovou poruchu a pomoct s nápravou například inteligentnějším buzením, než zvládne klasický budík.

Baterie

Výdrž baterie se liší hlavně dle zapnutých funkcí. Při základním používání vydrží bez nabíjení i měsíc, pokud ale celý den běží funkce měření tepu, teploty a kyslíku, pouští se videa a hudba,… bude potřeba nabíječku hledat každý večer. Kvůli snadnějšímu používání je dobré zvážit nejen standardní výdrž baterky, ale i způsob nabíjení. Velmi pohodlné jsou např. bezdrátové či magnetické nabíječky.

Snadnost ovládání

Většina chytrých hodinek se ovládá dotykově přes poměrně malý displej. Pokud vám vůbec nevyhovuje, zvažte i chytrý náramek, samostatné SOS tlačítko a další zařízení, jako je oxymetr, které hodinky alespoň částečně nahradí. (odkazy na články) Hlasové ovládání je fantastický vynález, ale zařízení prozatím obvykle mluví jen v pár světových jazycích, některé se prý ale již brzy naučí dobře i česky.
Hodinky mívají také boční tlačítka, která mohou složit např. jako SOS tlačítko nebo jako ovladač hlasitosti (některé modely mají přesně pro tento účel otáčivé tlačítko).

“Hlasová asistentka Siri by se měla již brzy naučit rozumět i česky. Do té doby mají hodinky od Apple výjimečnou funkci rozpoznání hlasitého zvuku, třeba při snaze zavolat si pomoc.”

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop