Pro radost z vaření, když síly nestačí – tipy jak si ulehčit vaření

Moje babička má artrózu v zápěstí, a tak potřebuje v kuchyni víc pomoci než dřív. Sice není nad klasické litinové pánve nebo třeba brousek po dědovi, moderní technologie ale do kuchyně určitě patří.

Kráječ na zeleninu

Popravdě, je to jeden z těch přístrojů, kterým prominete, že zabírají místo. Ocení ho snad každý, kdo někdy musel strouhat mísu mrkve na salát, brambory na bramboráky nebo třeba najemno nakrájet okurky pro rodinný nedělní oběd. Při výběru si kromě výkonu prohlédněte varianty krájecích nožů, aby vám nechyběl váš oblíbený (najemno, nahrubo, na sýr nebo na plátky…). Pro babičku zřejmě budeme potřebovat časem ještě výkonnější model, aby stačilo minimum síly na tlačení zeleniny a ovoce na nože. Možná tedy kupte první pro ni, kdyby jí nevyhovoval, vezměte si ho domů. Doporučit můžeme například tento kompaktní kráječ.

Otvírák na víno

“Už s dědou nemáme sílu otevřít si večer láhev vína,” řekla mi nedávno babička. Hned jsem jim koupila elektrický otvírač, aby si nemuseli odříkat takovou radost, jako je společná sklenička. Vyzkoušejte například tento základní nebo tento stylový kousek od Tescomy.

Tyčový mixér

Menší ruční mixér můžete ponořit do (již špinavého) hrnce s polévkou, nebo použít menší nádoby, které mají některé modely v příslušenství. Díky tomu odpadá starost s umýváním velkých nádob navíc. Při výběru dejte pozor hlavně na výkon (možná oceníte možnost sekat led nebo zmrzlé ovoce), na celkové příslušenství, váhu a na materiál. Plastový mi sice funguje dobře, ale nerezový stačilo lehce opláchnout. V obchodě, nebo hned po zakoupení (při online nákupu máte čas na bezplatné vrácení) si vyzkoušejte, jak lehce lze mixér zapínat. Některé potřebují dost síly a je nutné tlačítko držet stále zmáčknuté, což je nepohodlné i pro mladší ročníky.

Cedník

Zní to banálně a vlastně tu nedáváme tip na žádnou moderní technologii, jen na praktičnost. Mnoho domácností postrádá velký cedník, který jednoduše položíte přes dřez, zespodu vám jídlo nešpiní stojací voda a především – nemusíte jej jednou rukou držet. Dobrou variantou je např. tento s vyšší nožičkou. Doporučit můžeme tento skládací a zároveň dost pevný z Ikei.

Když už budete u kupování tak praktického dárku, přihoďte tam babičce sítko na koření. Jestli někdy děláte vývary, chápete. Jestli ne, zkuste to.

Předchozí
Další

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop