Tlačítkový nebo dotykový telefon? A jak vybrat ten nejvhodnější?

Jak vybrat telefon, který se dobře ovládá, má dlouhou výdrž baterie a jednoduché nabíjení, dostatečně hlasitý reproduktor nebo integrované SOS tlačítko? Je lepší zůstat u tlačítkového nebo je na čase vyzkoušet chytrý, dotykový model? Existuje i něco mezi nimi?

Porovnali jsme pro vás nejoblíbenější modely – pokud nám chybí ten váš, napište nám (na info@tutum.cz nebo na facebooku)!

Potřebujete pomoc s nastavením telefonu nebo se chcete naučit něco nového?

Tlačítkový nebo chytrý?

S nástupem chytrých telefonů nabídka těch tlačítkových výrazně klesla. Naštěstí ale roste počet modelů, které jsou určené lidem se zhoršeným zrakem, motorikou nebo bez zkušeností s moderními technologiemi. Navíc mívají výrazně vyšší výdrž baterie a bývají odolnější proti rozbití. Majitelé těchto telefonů si pochvalují i to, že je neobtěžují upozornění z různých aplikací, internet raději používají na tabletu či počítači.

Na druhou stranu chytré telefony umožňují mít v kapse v podstatě celý svět. Jsou tak ideální pro seniory v pohybu, kteří se nebojí zkoušet nové technologie – a nezapomeňte na to důležité, čím dřív se něco naučíme, tím lépe, protože později to už může jít hůř.

Při výběru se nezapomeňte podívat na způsob dobíjení (stojánek je na zapojení jednodušší než malý kabel) a zvažte kvalitu displeje. Fotografie zobrazené u kontaktů, kvalitní fotoaparát nebo telefonování s videem jsou oproti klasickým tlačítkovým telefonům skvělým zlepšením.

Dotykové telefony přizpůsobené potřebám seniorů popisujeme v jiném článku. V tomto se zaměřme hlavně na ty tlačítkové.

Nejoblíbenější značky tlačítkových telefonů

Telefony od značek Aligator a Evolveo jsou odolné, mají velká tlačítka a SOS tlačítko po straně. Stačí si v telefonu uložit kontakty, na které se po jeho zmáčknutí odešle zpráva s informací, kde se majitel zrovna nachází, a že se zřejmě něco přihodilo. Navíc lze zjistit polohu telefonu i na dálku, buď když se ztratí telefon, nebo bojí-li se rodina, kde je jejich blízký. Evolveo model XD (po aktivaci této SOS funkce) také umí sám detekovat pád a po něm rozešle SMS s upozorněním nastaveným kontaktům – blízcí tak mohou ihned volat zpět a ověřit, zda se něco přihodilo.

Je možné vybrat si model telefonu  s protiskluzovým obalem, možností prohlížení kontaktů s fotografiemi, nebo se zvýšenou hlasitostí při poruchách sluchu. U Aligatoru nám připadá skvělé propojení tlačítkového a chytrého telefonu, a také jejich speciální modely bez tlačítek, které ale mají speciální, jednodušší a lépe ovladatelné funkce. O těch bezdotykových ale zase příště. 🙂

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop