Stáří 2.0: Jak technologie přinášejí inovace a pohodu do života seniorů a jejich rodin

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí lidského života, avšak 21. století nám poskytuje výhodu, kterou naši praprarodiče neměli – nynější technologie a pokrok ve výzkumu, které nám pomáhají zvládat stárnutí lépe, než kdy dřív. Pokud vás zajímá, kam nás moderní technologie a věda směřují v rámci stáří a zdravotní prevence, prohlédněte si krátký výběr níže, který jsme u nás v Tutum připravili.

Predikce Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění

Alzheimerova choroba je jednou z nejzávažnějších nemocí spojených se stárnutím, a proto jsou zprávy o velkých pokrocích v rámci její predikce tak povzbudivé. Diagnózu Alzheimerovy choroby je nyní mnohem jednodušší provést včas díky umělé inteligenci. Americký algoritmus byl schopen předpovědět onemocnění s takřka 100% citlivostí průměrně více než šest let před oficiální diagnózou [1]. Tato metoda může přinést naději na brzkou terapeutickou intervenci a kvalitnější péči o pacienty.

Predikce Alzheimerovy choroby je slibná, ale na aplikaci vědeckých závěrů do praxe si budeme muset ještě počkat.

Existuje však celá řada vymožeností, které mohou pomoci předejít jiným onemocněním. Inspirujte se například v našem článku Top 5 moderních přístrojů do lékárničky.

Chytrá domácnost

Chytré domácnosti, ovládané hlasem nebo chytrými asistenty, se stávají stále více dostupné. To znamená, že nyní můžete ovládat osvětlení, topení, kamerový systém, televizi a další zařízení v domácnosti jednoduchým hlasovým příkazem. Pro seniory mohou tyto systémy znamenat obrovskou pomoc – usnadňují totiž správu domácnosti a dávají příležitost samostatnosti i lidem s omezenou možnosti pohybu.

Technologie proti samotě

Samota je náročnou překážkou, se kterou se setkává mnoho stárnoucích lidí. Odráží se jak na psychickém rozpoložení, tak i na fyzickém zdraví. Technologie pomáhají překonat samotu díky spojování rodin, přátel či známých na dálku. Aplikace a zařízení pro komunikaci umožňují seniorům zůstat v kontaktu s příbuznými a kamarády, i když jsou fyzicky daleko. 

Pokud hledáte pro své blízké něco opravdu jednoduchého, zkuste Komp, který vyvinul zařízení umožňující videohovory, posílání textových zpráv a sdílení fotek ve zjednodušeném uživatelském prostředí.

Silná zbraň v boji se samotou je také cestování. Otevírá dveře novým zážitkům, lidem a příležitostem k propojení s okolním světem. Pro mnoho z nás však může být nepřekonatelnou překážkou jazyková bariéra, která na cestách znemožňuje kontakt s těmi okolo nás. I na to již dnešní technologie myslí. Překladač Vasco poskytuje jak možnost překladu textu, tak i mluveného slova. Při cestování tedy budete rozumět nápisům kolem vás i místním, které potkáte. Podrobnější informace o tomto překladači jsme předali v samostatném článku

Dalším průkopníkem v této oblasti je síť GoodGym. Tato platforma sdružuje mladé lidi se zájmem o sport a o to pomáhat druhým. Uživatelé GoodGym se domluví na místě srazu, odtamtud se vydají na běh a po cestě pomáhají v místních komunitních centrech, starají se o zeleň v parcích či ku příkladu pomáhají seniorům v údržbě domácnosti. Platforma zatím funguje primárně ve Spojeném království, snad u toho nezůstane a brzy se podobný koncept rozšíří i k nám.

Úvaha na závěr: Budou o nás pečovat (jen) roboti?

Technologie a věda otevírají nové perspektivy pro lepší stárnutí a nejrůznější možnosti, jak i v pokročilém věku žít naplňující život. Navzdory aktuálním debatám o tom, v kterých odvětvích budou lidská pracovní místa nahrazena umělou inteligencí, jedno podle nás zůstává jisté – v pečovatelských profesích bude nadále potřeba lásky, pozornosti a zájmu, které stroj poskytnout nedokáže. Technologie vnímáme nikoliv jako náhradu, ale jako pomocníka, který může stárnoucím i pečujícím lidem usnadnit život.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop