Nejlepší hodinky pro sportovce, a nejen pro ně

Kalorie… jak mít přehled v tom, co jím, co spálím pohybem, a jak se z toho nezbláznit

Přibližná hodnota doporučeného energetického příjmu se pohybuje mezi 2000 a 2400 kcal denně (v závislosti na tělesné konstrukci, pohlaví a míře aktivity). O tom, jak zhruba si složit svůj denní jídelníček, jsme psali v tomto článku. Jak si ale pohlídat, co opravdu jíme, je výzva.

I jen občasné pečlivé sledování kvality jídla vám dá skvělou představu o tom, jak si upravit jídelníček, abyste dávali tělu to, co opravdu potřebuje.

Nezapomeňte na to, že stres může být pro tělo mnohdy horší, než prohřešky v jídle! Hlavně tedy zůstaňte v klidu a čísly se příliš netrapte.

Domluvte se se svým lékařem, čeho a jak nejlépe docílit. Případnou dietu s ním také raději konzultujte a řekněte mu pravdu o tom, co jíte a jak se hýbete.

Jak tedy zjistit, co tělu dávám?

  1. Můžete si zapisovat svá jídla a jeho množství na papír a na internetu si ke každé z položek najít jejich hodnoty (celkové kalorie, tuky, sacharidy, bílkoviny, případně další složky jako sůl a cukr).
  2. Snazší je použít speciální aplikaci (například Kalorické tabulky), která má databáze potravin i hotových jídel a automaticky vám hodnoty ukáže a sečte.
  3. Nutriční váha vám pomůže zhodnotit porce už během vaření. Nebudete se tak muset kuchaře ptát, kolik rýže jste měli na talíři.

Kolik toho vlastně denně spálím?

Při výživě našeho těla nejde jen o to, co do něj dáme, ale i kolik toho dokážeme spotřebovat.

Kolik kalorií spálíme procházkou na nákup, chůzí do schodů nebo sportem nám automaticky změří chytré hodinky. Ty mohou upozornit třeba i na arytmii nebo jiné problémy se srdcem. Univerzální rady neplatí na všechny i proto, že při stejné váze může být naše tělo tvořeno více tukem či svaly. To, jak se mění naše vlastní váha a celé tělo, můžeme sledovat pomocí chytrých osobních vah.

Na vodě záleží

V klasické české pohádce je jedna voda živá a druhá mrtvá – ani v realitě není každá voda dobrá a tělu prospěšná. I voda z vodovodu může obsahovat pro naše tělo příliš minerálů a dalších látek, které je lepší odfiltrovat. Pokud máte vodu ze studny, nechte si udělat rozbor od profesionální firmy – do studen se běžně dostávají látky například z okolních polí a zahrad. Kvalitu vody z vodovodu zjistíte u svého dodavatele, vliv má ale i kvalita potrubí ve vašem domě. I přesto ji nemusíte hned nahradit balenou vodou nebo ochucenými, sladkými nápoji.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop