5 tipů, jak dostatečně pít

Vodu k životu potřebují nejen květiny a domácí mazlíčci, ale samozřejmě i lidé. Voda tvoří přes polovinu naší váhy. Abychom jí měli dostatek, je potřeba ji doplňovat – dostatečně a v průběhu celého dne.

V létě může dojít k dehydrataci velmi snadno, stačí delší dobu pracovat venku na zahradě, aby došlo k nebezpečnému přehřátí organismu.

Dlouhodobě nedostatečný pitný režim přispívá vzniku ledvinových kamenů, o kterých člověk neví, dokud není pozdě. Senioři bohužel často mají menší pocit žízně, někdy omezují pití záměrně, například při strachu z inkontinence (o tom více např. zde).

Pokud je dehydratace akutní a způsobuje zdravotní potíže, nejlepším řešením bude zřejmě přivolat lékařskou pomoc. Nejrychlejším řešením může být poskytnutí hydratace přes kapačky v nemocnici. Pokud ale řešíte mírnější a spíše dlouhodobý problém s pitným režimem, přečtěte si těchto 5 tipů.

Předchozí
Další

Tekutiny nejsou jen voda

Část nápojů lze nahradit polévkou nebo třeba vybraným ovocem a zeleninou. Jako skvělá svačina tak především v létě poslouží klasická okurka nebo vodní meloun (pokud jej všechen nesní vnoučata). Samozřejmě je v pořádku pít minerálky, ochucené vody, čaj (pozor, černý může odvodňovat) nebo pivo (raději i nealkoholické), jak je kdo zvyklý. Pokud dochází k dehydrataci právě proto, že člověk nemá doma to, co pije rád, určitě lze najít způsob, jak to napravit. Minerální a ochucené nápoje si lze vyrobit doma (např. pomocí známého výrobníku SodaStream), jednoduše lze udělat i ovocné smoothie, a nebo si lze nápoje pravidelně objednávat s donáškou ke dveřím zdarma.

“Je to daleko”

Častým problémem bývá neochota chodit si dolévat. Pokud si člověk každý den otevře novou lahev, nebo doplní karafu a vidí, kolik toho za daný den již vypil, pomůže to uvědomění si, zda by nebylo dobré přidat. Lahev i karafa mohou být navíc celý den po ruce, takže není třeba chodit dolévat po malých sklenicích do kuchyně.

Džbán nebo karafu na vodu vybírejte tak, aby byla lehká (a proto i přiměřeně velká), dobře se čistila (široké hrdlo), lehce otvírala a také se dobře držela. Často u výrobků totiž vítězí vzhled nad funkčností. Karafu můžete vyměnit za filtrační džbán, který pomůže zkvalitnit vodu z vodovodu (ta může mít příliš minerálů nebo dusičnanů, ačkoli je z vodovodu a “kvalitní”, vliv má i potrubí) a obyčejnou lahev můžete vyměnit za nový model, který dokáže ve spojení s online aplikací sledovat pitný režim. 

Pokud je potřeba pít vleže

Pro osoby upoutané na lůžko i pro všechny, kdo mívají v noci žízeň, ale neradi kvůli pití vstávají, jsou ideální tato řešení. Tím nejjednodušším je pití s klasickým brčkem, které alespoň trochu ulehčí pohyb, ale není dostatečné. Jednoduchým řešením je i pořízení lahví se sportovním uzávěrem s membránou, jako má například Rajec nebo třeba Jupík. Ten je sice určený primárně dětem, ale i senioři mohou ocenit ovocné příchutě, a právě technické plus – při převrácení nápoj neteče, i když je láhev otevřená. Ty jsou ale jen na jedno/pár použití, pro delší používání je tak vhodnější pořídit si vlastní lahev (zase odkaz) nebo rovnou i speciální hrnek pro pití vleže, který lze nahradit i vzhledově zajímavějšími hrnky pro menší děti.

Hlavně nezapomenout

Ideální je mít dodržování pitného režimu jako rutinu – pít k jídlu, při zapíjení léků, při sledování televize… Pokud (a dokud) jsou ale potřeba připomínky, použijte klasický budík, který lze nastaví na opakovaná upozornění vícekrát za den, nastavené alarmy na mobilu nebo speciální aplikace (viz další bod).

Technologie vpřed

Aplikace Water Reminder nebo Sledování pitného režimu vám poskytnou individuální výpočet toho, kolik vody vaše tělo potřebuje a pomohou vám této hladiny dosáhnout. Obě aplikace jsou dostupné v češtině, stačí je nainstalovat na váš chytrý telefon. Další zábavnou možností je aplikace Plant Nanny, ve které zaléváte a pěstujete svou virtuální květinu ruku v ruce s dodržováním vašeho pitného režimu.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop