Dejte tělu, co potřebuje – bílkoviny jsou potřeba v každém věku

Za zhruba třetinu hospitalizací může alespoň částečně podvýživa, která má neblahý vliv i na délku pobytu v nemocnici, odhaduje studie ESPEN (Evropská společnost pro klinickou výživu a metabolismus). Ne, že by tolik lidí v naší společnosti trpělo hladem, mnozí na to nevypadají a často netuší, že za jejich zdravotní problémy může nedostatečná výživa. Často šetří, mají problém s chrupem či třeba zažíváním, jí to, na co jsou zvyklí, ačkoli již víme, že klasická česká strava není pro zdraví zrovna ideální. Důvodů pro podvýživu může být hodně, naštěstí nemusí být těžké situaci zlepšit.

Jíst lépe jde jednoduše, chutně a v rámci skromného rozpočtu.

Hlavní je vědět, co tělu chybí a jak mu to lépe dát, a naopak, co je lepší omezit. Nabízíme vám proto pár rad, které vám s tím pomohou:

50:30:20

Základní rada odborníků na výživu bývá složit si jídelníček z 50 % ze sacharidů (brambory, rýže, těstoviny, pečivo), z 30 % z tuků (mléčné výrobky, některé oleje, ořechy a tučné ryby) a z 20 % z bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky a částečně luštěniny).

Nezapomínejte ani na dostatečný příjem vlákniny (obiloviny, luštěniny i některé ovoce, hlavně banány) a vitamínů a minerálů (po konzultaci s lékařem a rozboru krve i formou potravinových doplňků, některými vitamíny se lze předávkovat, nebo mohou zatížit náš organismus).

Přidejte bílkoviny, obzvlášť pokud vaříte převážně českou klasiku

“Pij hodně mléka, abys vyrostl!” platí sice pro malé děti, ale dostatek bílkovin (proteinů) potřebujeme po celý život. Bílkoviny jsou jedním z hlavních stavebních materiálů pro tělo, pomáhají s hojením ran a udržují naše kosti a svaly silné i ve stáří. Navíc přidáním bílkovin lze díky zvýšenému pocitu sytosti lépe redukovat i hmotnost.

Bílkoviny nás pomáhají udržovat v síle po celý život. V české kuchyni jich je ale spíše nedostatek.

V tradiční české kuchyni je bílkovin nedostatek. Jeden jogurt denně nebo plátek masa opravdu nestačí. Co s tím? Podívejte se, co vše obsahuje hodně bílkovin, a pokuste se je zařadit do jídelníčku. Kromě masa (doporučujeme především drůbeží a libové hovězí) a mléčných výrobků to jsou i vejce, ryby, sója nebo cizrna. Použít můžete i cenově dostupné bílkovinové doplňky, které se vyrábí z kravského mléka (syrovátka), luštěnin nebo třeba konopí. Prášek stačí přimíchat do jogurtu, pití nebo těsta na bábovku. Koupit se dá v neutrální i ochucené variantě. 

Bílkoviny ve formě tyčinek nebo přímo v prášku (který můžete přidávat do vaší ovecné kaše, smoothie nebo klidně bábovky) si můžete dle vašich chutí a preferencí vybrat například v Lékarně.cz.

Sacharidy nejsou jen cukry

Cukru (na rozdíl od sacharidů) nepotřebujeme mnoho a když jich mnoho je, tloustneme. Ze sacharidů, které jsou ve větší míře například v těstovinách, pečivu, bramborách nebo rýži, tloustnout můžeme také, ale potřebujeme jich pro zdravý život výrazně víc. Při optimálním příjmu sacharidů, tuků a bílkovin vás navíc nebude tolik honit mlsná. Pokud si chcete zvýšit hladinu cukru v krvi, ideální je zvolit čerstvé ovoce, které navíc obsahuje i řadu vitamínů nebo vlákniny. Vyzkoušejte i hořkou čokoládu a proteinové tyčinky, které se hodí jako svačina do kapsy. 

Nejsme králící 🙂

Žít zdravě a dbát na kvalitní stravu neznamená jednou provždy nahradit smažené řízky salátem.

Když se vám bude dařit zhruba z 80 procent dodržovat vyrovnaný jídelníček, nemusíte mít žádné výčitky, pokud si čas od času dopřejete vepřo-knedlo-zelo nebo svíčkovou.

Upozornění: V případě větších změn jídelníčku doporučujeme konzultaci s praktickým lékařem. Konzultace stravy je důležitá obzvlášť v případě onemocnění či jiných omezení (alergie) vyžadující zvláštní pozornost ve stravování.

Dejte nám na sebe kontakt,

my vám budeme psát o technologických novinkách, které vám a vašim blízkým mohou zlepšit život.

Odesláním formuláře dáváte svůj souhlas s pravidly pro ochranu osobních údajů.

My Cart Close (×)

Your cart is empty
Browse Shop